Weer gedoe met de Libor-affaire voor Rabobank, de eerste vrouw als directielid bij de ECB en de persconferentie van de Franse president Hollande. Arne Petimezas van AFS praat je bij.
1. Het Libor-drama houdt maar niet op voor Rabobank. Drie voormalige handelaren zijn door de Amerikaanse justitie aangeklaagd vanwege het manipuleren van rentestanden. Het zou gaan om een Brit, een Australiër en een Japanner die tussen 2006 en 2011 zouden hebben gesjoemeld met rentestanden. Als er een veroordeling op alle punten volgt, zouden de verdachten straffen van 30 jaar elk kunnen krijgen. Daarnaast meldt het Financieele Dagblad dat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) kritische vragen wil gaan stellen tijdens de ledenvergadering over de beursgang van de ledencertificaten. Maandag werd duidelijk dat certificaathouders willen dat Justitie bestuurders van de boerenleenbank gaat vervolgen vanwege de Libor-fraude.
2. Credit Suisse heeft jonge bankiers die net bij de bank zijn komen te werken verteld weekenden zo veel mogelijk vrij te nemen, meldt Bloomberg News. Wall Street en de Londense City proberen hun imago van marathon werkweken van 100 uur op te vijzelen nadat een 21-jarige stagiair bij de Londense vestiging van Bank of America Merill Lynch zich afgelopen zomer letterlijk doodwerkte. De stagiair overleed aan een epileptische aanval nadat hij 72 uur achter elkaar had gewerkt.
3. Een panel van het Europees Parlement is maandagavond akkoord gegaan met de benoeming van de vice-president van de Bundesbank Sabine Lautenschläger als directielid bij de ECB. Lautenschläger, die de enige vrouw is in de ECB-top, deed een aantal uitzonderlijke uitspraken tijdens de hoorzitting in het parlement. Zo zei de Duitse dat de aankondiging van het obligatieopkoopprogramma OMT in 2012 gerechtvaardigd was vanwege de speculatieve aanvallen in de obligatiemarkt, die het monetaire beleid van de ECB dwarsboomden. Dat is opvallend, want Bundesbank-president Jens Weidmann stemde in 2012 als enige ECB-topman tegen het OMT. Lautenschläger zei wel dat crisismaatregelen van de ECB zo snel mogelijk moeten worden teruggedraaid.
4. Spanje moet diep in de buidel tasten voor het overeind houden van probleembanken. Maandag zei minister van Economische Zaken Luis de Guindos dat de kosten voor het redden van Caja de Ahorros del Mediterraneo 15 miljard euro kost. In een andere rommelbank, Bankia, stopte Spanje 18 miljard euro aan kapitaal.
5. Vakbond FNV wil volgens De Telegraaf dat Nederlanders hun pensioenvermogen kunnen inzetten als onderpand voor hun hypotheek, wat de huizenmarkt moet vlot trekken en de doorstroming moet bevorderen. Het idee achter het plan is dat huiseigenaren die onder water staan hun negatief eigen vermogen kunnen dekken met hun pensioenvermogen. Dit staat haaks op het pensioenakkoord, waarbij het kabinet afspraak met oppositiepartijen D66, CU en SGP om te onderzoeken of werknemers hun pensioenpremie kunnen gebruiken om hun hypotheek af te lossen.
6. De Nikkei heeft vanochtend een flinke smak (3 procent verlies) gemaakt na tegenvallende cijfers over de Japanse betalingsbalans. Het tekort op de lopende rekening bleek in november te zijn gestegen naar het hoogste niveau ooit vanwege stijgende invoer. De verwachting is echter dat Japan het tekort de komende tijd zal weten om te buigen naar een overschot vanwege een aantrekkende wereldeconomie, wat de Japanse export moet stimuleren. Daarnaast zal de geplande btw-verhoging waarschijnlijk de import drukken.
7. Europese beurzen zijn vanochtend in het rood geopend in het kielzog van oplopende verliezen op Wall Street en een lager slot in Azië. Beleggers zijn nog steeds terughoudend naar het Amerikaanse banenrapport van vrijdag, en zijn in dubio of een verdere opmars van aandelenbeurzen gerechtvaardigd is.
8. ASML Holding is hekkensluiter in de AEX nadat Credit Suisse het advies voor de chipmachinefabrikant uit Veldhoven verlaagde van Kopen naar Houden.
9. De Franse president François Hollande houdt dinsdag een persconferentie waarmee hij zijn presidentschap nieuw elan hoopt te geven, met name op het economische vlak. Hollande, de meest impopulaire president in de (recente) Franse geschiedenis, is opvallend genoeg iets minder impopulair vanwege zijn vermeende affaire met de actrice Julie Gayet, blijkt uit een peiling van LH2 voor Le Nouvel Observateur. De meeste Fransen zijn echter weinig geïnteresseerd in de escapades van Hollande. Waarschijnlijk zal de president tijdens de persconferentie wel een vraag krijgen over zijn minnares en zijn relatie met zijn officiële partner, die vanwege de vermeende affaire in het ziekenhuis werd opgenomen. Groter probleem voor Hollande is zijn gebroken belofte dat de Franse werkloosheid aan het einde van 2013 zou gaan dalen.
10. Handelaren kijken met name uit naar cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen, die om 14.30 uur naar buiten komen. De verkoopcijfers moeten duidelijk maken of het tegenvallende banencijfer een uitzondering is, of dat de Amerikaanse economie er toch niet zo goed voor staat als wordt gedacht.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl